Nieuws

10 februari 2012

Gisteren is het dan eindelijk gebeurt, ons eigen bier is gepresenteerd aan het publiek. C.a. 150 personen hadden tijdens een bijeenkomst in CC Don Bosco de gelegenheid om het gerstenat te proeven en te vergelijken met “een pilsje” zoals iedereen het gewent was. Voor de meesten was het wel duidelijk dat dit iets speciaals was, niet zo maar een biertje maar een oerbier met een zeer speciale smaak. Onder het groot gezelschap waren veel verschillende personen. De oudere generatie uit eigen dorp, buiten Limburgse genodigden en zelfs de Minister voor Immigratie, Integratie en Asiel. Na de introductie door de voorzitter van het Gilde werd symbolisch een houten 100 litervat aan een draagjuk in de foyer gepresenteerd. In speciale glazen werd het bier door het Gilde aan de aanwezigen aangeboden en al snel kwamen de eerste reacties terug naar de tafel waar de Gildeleden zich zenuwachtig hadden verzameld. Na een uurtje was de grijns niet meer van de gezichten te krijgen. Veel, veel lof en daarvoor grote dank. Als voorzitter wil ik  het Gilde feliciteren met het geweldige resultaat en Marc voor de mogelijkheid om OsBeer op deze manier te mogen presenteren. Een echt Heels bier is geboren.

Peter Flekken

25 november 2011

De brouwerij ondergaat de afbouwfase en langzaam maar zeker wordt de sfeer tastbaar en komen alle ideeën tot uiting. Ruw gestukadoorde  muren  en handgeschilderde tegelvloeren. Zijn enkele van de vereisten die de eigenaar van de brouwerij zeker in ere wilde herstellen. Natuurlijk zijn er nieuwe bouwtechnieken gebruikt maar die zijn voor het latere oog allemaal aan het oppervlak onttrokken. De aannemer voelt de wens van de eigenaar en samen met zijn vakkundig personeel worden wensen, mogelijkheden en vervolgens worden die tot uitvoering gebracht. De mei is reeds op passende wijze gevierd met eigenaar, aannemer en het complete biergilde. Ook de vrouw des huizes is op deze avond bedacht voor alle goede zorgen tijdens de bouwwerkzaamheden. Het is ook voor de werklieden een heerlijk project om aan te werken. Als de vroege winteravond valt wordt de aanblik van de brouwerij schilderachtig en stralen de lichtbundels die uit de ramen op de binnenplaats vallen, gezelligheid uit. Heel is bijna een kostbaarheid rijker Brouwerij In Den Oraniënboom.

19 november 2011

2012 zal voor Brouwerij In Den Oraniënboom de geschiedenis in gaan als een startjaar. Niet alleen de brouwerij zelf zal in oude glorie hersteld zijn maar ook de juiste formule van ‘OsBeer’ zal het daglicht naar buiten meemaken.

De Restauratie van de brouwerij vordert goed en de aannemer is bezig met de vloer en de wanden. Ook wordt binnenkort de trap en de railing op de bovenverdieping geplaatst. Het enige wat van buiten te zien is geweest was de aansluiting in de grond. Dit resulteerde in een vreselijk groot gat en een verkeersprobleem op de Dopsstraat.

Gisteravond 19 november 2011 was het Gilde weer bij elkaar om het nieuwe brouwsel te proeven. Een groot succes want de smaak was constant gebleven en het alcoholpercentage van 4% was weer bereikt. Een dikke stevige kraag sierde de glazen en de afdronk was makkelijk en smaakvol. Een bier zoals wij dit als Gilde 2 jaar geleden hadden gewenst. Makkelijk drinkbaar bier dat gelijkenis heeft met Kölsch is het resultaat.

9 oktober 2011 Leven in de brouwerij

Na lang wachten is de vergunning binnen en de aannemer is al begonnen met de bouw van de brouwerij. Zo is de oude vloer uit de brouwerij gehaald en na het leggen van de benodigde leidingen is er een nieuwe betonvloer gestort. Langs de muren kan men allerlei leidingen in verschillende kleuren naar boven zien komen. Dit zijn de zorgvuldig gekozen middelen die straks het effectief brouwen mogelijk gaan maken. Niet alleen de stroom op de juiste plaats maar ook het gas en het water. Dit laatste is uniek “dubbel” uitgevoerd. 1x komt het water via de waterleiding de brouwerij binnen en 1x komt dit uit de eigen bron, een zeer oude bron die verschrikkelijk lekker en helder water geeft. Omdat de brouwerij vroeger nooit op het riool aangesloten was geweest moest nu de straat aan de voorzijde open gebroken worden. Dit ging niet zonder problemen en moest men tot midden op de Dorpsstraat graven om de beste aansluiting te kunnen maken. De voorzijde van Brouwerij “In Den Oraniënboom” wisselt van aanzicht. Zo staat het ene moment een grote betonmixer voor de deur en de dag erna weer een container of pallets met stenen. Kortom er is veel leven in de brouwerij en alle gildeleden popelen om de werkzaamheden te zien vorderen. Brouwmeester, nog even geduld. Nu nog even werken op de mobiele installatie maar binnenkort start ook de bouw van de installatie in de nieuwe (en toch oude) brouwerij.

 22 september 2011 Belgisch bezoek tijdens het brouwen

Het brouwen was rond het middaguur begonnen en de bekende geur vulde weer deruimte. Tegen het einde van de middag kwamen er gildeleden van hun werk om John te ondersteunen en vroeg in de avond kwam er onverwachts bezoek. Remco bracht een vriend mee die de nodige kennis had van bieren. Na enige uitleg werd het laatste vaatje bier open gemaakt en geschonken aan leden en bezoek. Zijn mening kwam snel en was duidelijk…….”een fier bierke”. Hou deze smaak vast en jullie hebben iets speciaals in huis.

Boomer bedankt voor je bezoek en je gewaardeerde mening.

13 maart 2011 De kunst van het proeven

Vaak is het drinken niet het meest moeilijke maar vooral het proeven is een kunst. Separaat gaan de leden van het Gilde op werkbezoek in binnen en buitenland om de juiste smaak van andere bieren te ervaren. Brouwerijeigenaar Remco is juist terug van een bezoek aan Italië waar hij vrouw en kinderen liet genieten van de wintersport terwijl hij zich zelf ontzag om de juiste plaatselijke bieren te kunnen proeven. In zon, sneeuw en vakantiedrukte  vond hij de rust om geconcentreerd zijn smaakpupillen te laten werken. Bij thuiskomt werd een uitgebreid verslag gemaakt en doen we er samen  ons voordeel mee in de brouwerij. Remco bedankt voor deze loodzware bijdrage!

27 januari 2011 De kunst van het proeven

Op 27 januari zullen de gildeleden bij elkaar komen om tussentijds het bier te proeven om eventueel veranderingen en/of vorderingen te bespreken. Proeven is een gevoel en gemoedszaak. Het afgelopen jaar is de richting vast uit gezet. Een Kölsch, omdat dit een makkelijke afdronk heeft en de Gildeleden ervan overtuigt zijn dat ze dit toch echt het lekkerste vinden. In de decembermaand van 2010 is het brouwsel 1005 gemaakt en gelagerd. Dit zal op de 27ste als testbrouwsel dienen om de smaak te beoordelen.

We laten u binnenkort de uitslag en de meningen graag horen.

05 november 2010  Een vochtige leerzame reis.

Net voor het weekend verzamelen de Gildeleden zich om af te reizen naar Keulen. Het doel is om een aantal bierhuizen te gaan bezoeken zodat iedereen de verschillen kan proeven die er zijn in de soorten Kölsch. Na een reis met oponthoud komen we eindelijk aan in Keulen en iedereen is in opperste stemming om het eerste biertje aan de mond te kunnen zetten. Het wordt Gaffel Kölsch omdat deze het eerst op de route ligt en de groep niet meer droog te houden is. We zitten om de bar en de barman laat ons de wisseling van het vat zien. Een kleine kraan die aan het plafond gemonteerd is haalt het oude vat van zijn sokkel en takelt een nieuw vat uit de kelder en zet het klaar om aangeslagen te worden. Na enkele glazen lekkere Kölsch gaan we de binnenstad in. Er volgen verschillende bierhuizen en langzaam begint de ene na de andere maag te knorren. Ook voor de inwendige mens is het goed toeven in deze bierhuizen en de Köbes Mario regelt ons een mooie tafel in de eetkamer van Fruh. Grote dikke stukken vlees verfraaien al snel de tafel en met de nodige biertjes erbij voelen we ons als Duitsers in eigen land. Na het eten besluiten we het leerzame gedeelte af te sluiten en zoeken we een feestcafé waar we ons nog een aantal uurtjes kunnen vermaken. Op advies van een nieuwe kennis wordt het Café Einstein die in een afgelegen steegje richting de Rijn ligt. Een sfeervol café met achter de bar de eigenaar en 3 mooie dames. Het is druk in de tent en we passen er nog net bij. Aanbieding! de Sambuca is € 1,00 en die past best naast het glas bier bij menige van ons. Het is niet te geloven maar we treffen Russen! Een hele tafel vol die zich het Kölsch goed laten smaken en natuurlijk met ons op de foto willen omdat ze gek zijn van Holland. Raakt de één vol van het drankje en krijgt de ander de neus vol van vanille. Uiteindelijk vonden wij het wel goed geweest en rijden we terug naar Heel waar we nog even een afzakkertje nemen in café Oppe Linj. Een geslaagde studiedag met de nodige hoogtepunten, dit “moet” een vervolg krijgen.

De voorzitter

 

Kijk voor meer nieuws in het hoofdstuk “uit de brouwkamer”.