Uit de brouwkamer

12 juni 2011

Het brouwen gaat voorspoedig alleen is het heel goed uitkijken voor de juiste hygiëne omdat we nog steeds brouwen in een tijdelijke ruimte. Doordat we met open ketels werken kan er op verschillende momenten iets gebeuren wat niet wenselijk is. Ondanks de (tijdelijk) primitieve omstandigheden wordt het resultaat steeds beter en steeds smakelijker. Het probleem van de koolzuur is opgelost en OsBeer heeft een vaste kraag in het glas. Door de omgebouwde 20 ltr vaten te kunnen gebruiken voor lagering hebben we na het brouwen rust en hoeven we ons geen zorgen meer te maken hoe de rijping verloopt.

 

 

16 maart 2011

De jaarwisseling en de carnaval is het rustig geweest in de brouwkamer. toch is er een brouwsel gemaakt en gelagerd. Enkele weken geleden is het Gilde bij elkaar gekomen om wederom te proeven en is het restant (2006) met suiker, op nagisting gezet. Het resultaat mocht er dan ook zijn. Een mooie kraag en enkele koolzuurbubbels in een vrijwel helder bier. De smaak was iets zoeter geworden en de afdronk iets milder. Zeker weer een stap in de juiste richting.

 

19 dec. 2010

Vandaag zijn we om 10:00 uur gestart met bet brouwen (1005). De brouwmeester had alles voorbereid. De secretaris had net op tijd en voordat hij op vakantie ging nog de nieuwe kleine brouwketel opgehaald en in de tijdelijke brouwkamer afgezet. Na een korte tijd waren we al snel overtuigt van de werking en het gemak wat deze ketel met zich mee bracht. Door de tijdgeschakelde temperatuurregeling hadden we veel meer de handen vrij voor andere dingen. En die dingen waren er dan ook volop. Zo moesten we een invulschema maken waar alle stappen en alle meetmomenten op bijgehouden gaan worden in de toekomst. Hierdoor is het mogelijk dat de brouwmeester de start van de brouwdag voorbereid en het daarna door de brouwers wordt overgenomen. Indien gewenst kan dan in blokken gewerkt worden naar maten iedereen beschikbaar is. Ook hadden we een aantal beugelflessen gekregen waar we eerdere brouwsels in na wilden laten gisten. Deze moesten we natuurlijk ook geheel schoon maken en ontdoen van alle etiketten. Het heeft weer aardig geborreld en geprutteld in de tijdelijke brouwkamer maar uiteindelijk is het resultaat c.a. 20ltr bier (1005) en 9 flessen 0,5ltr op nagisting van het vorige brouwsel (1004). Dit jaar zal niet meer worden gebrouwen en moeten we het doen met de verwachting van het resultaat in het volgende jaar.

28 okt. 2010

De Brouwmeester nodigt het Gilde uit om het bouwsel 1003 en 1004 te komen proeven. Ook Erick (de Brouwer uit St. Joost) is uitgendigd en samen testen ze het veel belovende bier. Enkele Gildeleden slaan achterover van de smaak en de beleving en lof wordt uitgesproken aan het adres van de Brouwmeester. Een blond bier met een vaste kraag en een volle smaak is het resultaat. Dit is een bier om van te genieten. Te zwaar om een hele avond te drinken maar dat wordt de uitdaging bij de volgende keren brouwen. De basis is gemaakt en het zal niet lang meer duren voordat “Os Beer” het daglicht zal zien. Het geproefde bier 1003 kan misschien een lekkere “dubbel” worden.

Chapeau John!

12 sept. 2010

Er is bewust gekozen om zelf te gaan experimenteren om tot een smaakvol bier te komen. De Brouwmeester is in het voorjaar van 2010 begonnen met eenvoudige brouwsels. Welke smaak moet het zijn, welke gist en hop gaan we gebruiken? Nadat hij steeds meer vertrouwen kreeg in het product werden de brouwsels groter qua liters en was en in september 2010 een brouwsel (nr. 1002) dat lof van de Gilde leden kreeg. Het volgende (nr. 1003) zal hierop gebasserd, verfijnd worden.